"Det er fantastisk at se, når børnene lykkes som mennesker"

Mød Gitte og Peter Pedersen, der siden 1993 været plejefamilie i Herning Kommune.

Gitte og Peter Pedersen har siden 1993 været plejefamilie i Herning Kommune. En opgave hvor du hele tiden skal balancere det professionelle med en normal hverdag, anbragte børn og egne børn, skæbner og følelser. En opgave ægteparret beskriver som meget mere end et arbejde - og med mange små sejre på vejen.

Gitte og Peter Pedersen bor i Fasterholt ved Brande. Villaen har gennem årene rundhåndet haft vokseværk i takt med behovet for børneværelser, og rundt omkring hænger årsagerne til om- og udbygninger i form af billeder af ægteparrets mange børn. Både gruppebilleder i glas og ramme, portrætter og de mere uformelle sat fast med magnet på køleskabet.

Gitte og Peter Pedersen

Hos Gitte og Peter er det både plejebørn og biologiske børn, som pryder væggene, for ægteparret er langt forbi det punkt, hvor det giver mening at gøre forskel. Faktisk har de altid gjort en dyd ud af ikke at gøre forskel på parrets egne fire piger, og de i alt seks børn de er og har været plejefamilie for.

Ingen forskel på børn og plejebørn

- Vi har den tilgang, at der gælder de samme regler og værdier for vores plejebørn og vores biologiske børn. Vi gør ingen forskel. Det er klart, at der går noget opmærksomhed fra ens egne børn, når vi er plejeforældre, men det giver også noget - nogle værdier om at være rummelige overfor andre, og en viden om, hvordan livet også kan være, og at det nytter at hjælpe, siger Gitte Pedersen.

Det med ikke at gøre forskel, har Gitte og Peter Pedersen skulle forklare til baglandet i form af bedsteforældre, den øvrige familie etc. For parret har det været vigtigt, at børnene ikke har følt, at der er forskel på biologiske børn og plejebørn.

- Det har været en udfordring, når vi har gjort opmærksom på dette, da vores bagland ikke altid syntes, at plejebørnene hørte rigtigt til i flokken, og for eksempel derfor ikke skulle have de samme gaver til fødselsdage og jul. Det har været svært at være øjenvidner til, men heldigvis har vi fået rettet op på det med årerne, så vores plejebørn nu indgår på lige fod med vores biologiske børn.

Både fordele og ulemper

Siden 1993 har ægteparret haft seks børn i familiepleje, hvor to drenge på 15 og 16 år bor hos dem i dag. Parret har derudover selv fire børn, som alle er flyttet hjemmefra. Parret har været godkendt til at have fire plejebørn boende, fordi Gitte er hjemmegående. Peter er derudover altid tæt på, da han driver en familieejet maskinfabrik, som er nabo til deres hjem. At være plejefamilie har medført både fordele og ulemper, fortæller Peter Pedersen.

- Man slipper for eksempel for at blive inviteret så meget ud, når man har fire plejebørn og fire egne børn med i minibussen. Det tror jeg har kostet et par venskaber fra de tidlige år. Derudover er du afhængig af, at en barnepige skal være godkendt til opgaven.

Fokus på de små sejre

På trods af de færre invitationer er Gitte og Peter Pedersen enige om det værdifulde i at være plejefamilie og få de ekstra børn som en del af familien.

- Det er vigtigt at have øje for de langsigtede mål og nyde de mange små sejre på vejen. Det er en stor opgave du påtager dig, men det er til gengæld fantastisk at se, når de børn du har haft boende, lykkes som mennesker. Når de får et hjem, et job, kæreste og barn. At se de får et liv. Den udvikling og rejse er en del af lønnen.  Dsc3228 Copy Netop de frugter høster Gitte og Peter Pedersen i dag, hvor de stadig har kontakt med plejebørnene, selv om de for længst er blevet voksne. I dag er de fire plejebørn - som er flyttet - alle godt på vej med uddannelser, kærester og så videre.

Juleaften var de 25 til at danse om juletræet i form af børn, plejebørn, kærester, (pleje)børnebørn etc., og hvis ikke corona havde holdt sit indtog, skulle alle havde været på fælles chartertur til Spanien her i efteråret.

Familien følger med

Både Gitte og Peter understreger, at man ikke skal blive plejefamilie for pengenes skyld. Du skal gøre det for at gøre en forskel for børnene, og du skal være indstillet på, at det ikke er et 7-4 job, men en måde at leve sit liv på. En livsstil.

- Ofte er barnet den enkle del af opgaven, hvor det typisk handler om at etablere tillid, struktur og rammer, og så bygge på derfra. Du skal også være indstillet på, at børnenes familier følger med, og du skal kunne håndtere og anerkende børnenes forældre. Det sker i tæt samarbejde med kommunen, hvor du som plejefamilie har to kontaktpersoner i form af en socialrådgiver og en familieplejekonsulent.

- Og så er det vigtigt at sætte sig ind i, hvem børnenes forældre og familie er og selvfølgelig få et godt forhold til dem - i så høj grad det altså er muligt. Den del skal du også investere tid og energi i som plejefamilie.

Det værste ved at være plejefamilie

På spørgsmålet om, hvad der er det værste ved at være plejefamilie, må Gitte og Peter en tur i tænkeboks, før de kan svare, da de grundlæggende synes det er verdens bedste job. Men efter en dags betænkningstid kommer svaret. For særlig en ting har været hårdt.

- Det værste ved at være plejefamilie er, at man altid skal arbejde hen imod en hjembringelse, og det så bliver til virkelighed. Du udvikler følelser overfor børnene, uanset hvor professionel du er.

Gitte og Peter fik engang et plejebarn på tre uger, hvor man forventede det skulle være en anbringelse for hele barndommen. Sagen skiftede undervejs kommune, hvor man så helt anderledes på det, og plejebarnet blev hjemgivet efter halvandet år.

Det var en svær tid for os, og specielt for vores andre børn, som jo ikke forventede, at man kunne risikere at miste lillebror/lillesøster igen. Vi har dog heldigvis formået at holde kontakten, selvom det efterhånden er godt 17 år siden.

Nyt kapitel - men stadig med børn

Gitte og Peter Pedersen er en af de 150 plejefamilier i Herning Kommune, som hver dag løfter en stor og vigtig opgave for Børn- og Ungeområdet ved at åbne deres hjem for børn, der af forskellige årsager må fjernes hjemmefra.

De to drenge, de har boende nu, bliver de sidste plejebørn, da et nyt kapitel så småt er ved at begynde for ægteparret i form af seks børnebørn, som de også skal have tid til at være bedsteforældre for. Og med samlet 10 børn kan det kapitel meget vel først lige være begyndt, hvilket passer dem fint. Der er stadig plads på væggene til flere billeder.

 Dsc3324 Copy

Kontaktinfo

Alice Eijgendaal
Centerleder
Tlf.: 21543904
Mobil: 21543904
Send e-mail til alice.eijgendaal@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.